Amur bílý - Ctenopharyngodon idella
Opět máme k prodeji amura bílého, který má bílou svalovinu s minimem tuku. Kromě delikátní chuti u ní kuchaři oceňují také rychlou úpravu a lehkou stravitelnost, na čemž má zásluhu nízký podíl vaziva.
Chutné, šťavnaté a netučné bílé maso obsahuje hodně lehce stravitelných bílkovin, vitaminy A, D, B6 a B12, vápník, jód, fosfor a draslík. Nejlépe chutná maso pocházející z amurů o hmotnosti 2–4 kg. Hodí se k pestré škále úprav – dušení, vaření, pečení, grilování a smažení, ideálně v těstíčku či trojobalu. Lze ho použít na rybí ragú, do salátů se zeleninou, upravit na zelenině, na paprice, s bylinkami či na víně. Pečení v alobalu nebo papilotě z pečicího papíru bez použití tuku je vhodné i pro redukční dietu. Amurovi – stejně jako jiné kaprovité rybě – svědčí společnost bylinek, hub a zeleniny. Předpokladem úspěchu při všech úpravách jsou nižší teploty, jinak se maso vysuší.